Semena Kiwano
Cucumis metuliferus
Je to okurka, není to okurka? Je to meloun, není to meloun? Těžko říct, je to prostě kiwano. Říká se mu i Africká okurka nebo rohatá okurka. Ve své domovině, v Africe, má mnoho dalších názvů. I když je Kiwi taky jenom Kiwi, tak český název Kiwano stále nemá.
Ale dobrá zpráva je, že se dá pěstovat i u nás. Musí se ovšem předpěstovat. Lépe se mu daří ve skleníku. Pěstuje se pak stejně jako okurka salátovka. Má dlouhé výhony, kterým se musí nabídnout opora. Při předpěstování začátkem dubna, a vysazení koncem května, kvete během pár dnů, těsně nad zemí, pokud Vám nevykvete už v květináči.
Na záhonku si Kiwano vyžaduje chráněné stanoviště před větrem, hodně sluníčka a relativně hodně vlhkosti. Nezralý plod je zelený a dozrává do žluto-oranžové barvy. Mimochodem se hodně podobá psí hračce, myslím, takového toho ježka. Tak pozor, aby nedošlo k nedorozumění s vaším miláčkem.
I když je Kiwano vlastně zelenina, tak chutná jako ovoce, nakyslé, trochu sladké. Nejlépe chutná čerstvé, vydlabané lžičkou rovnou ze slupky. Budu se těšit na recepty, jak Kiwano třeba zavařit, nebo jak z Kiwana vyrobit základ pro domácí chilli omáčku.
Jak klíčit semínka kiwana:
Klíčení: cca. 14-20 dnů, při teplotě 20°C.
Stanoviště: plné slunce