Semena Goji
Lycium barbarum, neboli kustovnice čínská, godži (název plodů)
Není to ani borůvka ani brusinka, ale další kamarádka. Přitom je z čeledi lilkovitých (Solanaceae), stejně jako ty naše papričky, a zahrnuje nespočet druhů. Její původ je pravděpodobně Čína, ačkoliv nejvíce druhů roste v jižní Americe. V čínské medicíně se používá odjakživa.
Dnes se používá jako doplněk stravy, zejména pro posílení imunity. Používá se čerstvá i sušená. Jako sušená může nahradit kdekoliv naši klasickou rozinku.
Tato rostlinka je naprosto mrazuvzdorná a milovník papriček okamžitě pozná „naši příbuznou" podle květů. Na některých místech světa roste i v nadmořské výšce do 4000m.
Na záhonku může dorůst do výšky 4 m. Plody na venkovním stanovišti lze očekávat druhým až třetím rokem.
Pěstována v květináči zůstane pochopitelně menší, ale úroda je stále velice dobrá. Naopak v květináčí sklízíme už ve druhém roce od srpna.
Jak na semena Goji:
Klíčení: 14-28 dní, 18 °C, semena zakrýt pouze slabou vrstvou hlíny.
Nechce plné slunce, lepší je polostín. Vytváří plody jíž v druhém nebo třetím roce.