Semena koriandr „slowbolt"
Coreandrum sativum
Koriandr je nezbytnou součástí mexické kuchyně, stejně jako té „ tex-mex „, ale i té asijské. V těchto případech se ovšem jedná výhradně o zelenou bylinu, nikoliv suché plody.
Chili con carne bez koriandru, nemyslitelné. V anglicky psaných kuchařkách tuto bylinu najdete označenou jako cilantro. Ochucuje curry, garnáty, polévky, prostě vše.
Podobá se trochu naší petrželce, ale má o dost výraznější chuť. Jsou lidé, které tuto nať zbožňují, jiní ji prostě nenávidí.
Je to naprosto nenáročná bylinka, roste všude a skoro celoročně. Je ovšem zvláštní v tom, že první párečky listů jsou zaměnitelné s petrželkou, ale další patra tvoří listy podobné kopru. Všechny lístečky se dají používat, ale ty první jsou ty nejlepší. Kdo si čerstvý koriandr ze své zahrádky oblíbil ovšem ví, že tato bylinka brzy nasazuje květy a tudíž ztrácí hodně svého aroma.
Druh „slowbolt" byl vyšlechtěný právě proto, aby vytvářel co nejvíce pravých listů a tudíž na záhonku sloužil co nejdéle.
Mimochodem jsem se dočetla, že cilantro má podobné účinky jako chemická antidepresiva. Není to určitě všelék, ale různé pokrmy hodně oživí, a tím pádem i tělo a duši. Já patřím určitě do skupiny lidí, kteří zelený koriandr prostě zbožňují.
Mražený, nic moc, ale použitelný.
Jak klíčit koriandr:
Klíčení: 12 dní, 20 °C, výsev na záhonek v únoru nebo březnu. Lze vysévat i na podzim.
Stanoviště: plné slunce nebo polostín