Semena Chili Pequin
Capsicum annuum
Tak tuto papričku musí mít každý. Je to chlouba zahrady. Malé červené „podlouhlé bobule", které nepotěší jenom oko, ale i mlsné jazýčky.
Pequin je vlastně domestikována chiltepin (capsicum annuum), taková ta pramáti všech chili papriček. Jsou docela ostré asi tak sedmička. Ty původní planné rostoucí druhy, se šířily převážně ptactvem, kde prošli trávicím traktem a při dopadnutí na zem, byli zároveň vybavené určitou dávkou hnojiva :-). Proto se nazývají také často birdpeppers. My to umíme teď trochu lépe.
V jižní Americe se jedná o skoro universální papričku, i na sušení. Fazolové ani rybí pokrmy se bez ní neobejdou.
Při klíčení je ovšem zapotřebí určitá trpělivost. Někdy to trvá až čtyři týdny, klidně i déle, ale výsledek stoji za to. Je doporučená i vyšší teplota od 21 do 27 °C.Rostlinka dorůstává 60 až 70 cm, je hodně rozvětvená a roste na ní nespočet malých papriček. Je vhodná i pro přezimování. Nehnojit a na jaře jenom přesadit do běžného substrátu nebo do směsi.
Jak na semínka Anaheim Chili:
Klíčení: 14-30 dnů při teplotě cca. 21-27°C
Stanoviště: plné slunce