Mexické fazole se žampiony
Přidáno: 10. 7. 2017 13:47:00 Počet shlédnutí: 1755
10 Červenec 2017
- pro 4 osoby
- veganské, vegetariánské, lze kombinovat s masem
- vhodné pro začátečníky
- časové trochu náročnější
doba vaření fazolí cca. 1 h až 1 h 20 min
ostatní příprava cca. 30 min
-lze znovu ohřívat i mrazit
500 g bílých fazolí v suchém stavu
2 konzervy loupaných a sekaných rajčat
6-8 velkých žampionu
2 velké cibule
4 stroužky česneku
asi 20 cm řapikatého celeru
trochu oleje, může být i olivový
sůl
třtinový cukr, asi tak dvě lžíce
trochu kvalitní sojové omáčky
pepř
dvě špetky kumínu
chilli papričky
zelený koriandr nebo petržel, jarní cibulku
Fazole naložíme den předem. Druhý den vaříme doměkka, bez jakýchkoliv přísad. Stále dolíváme horkou vodu aby byly tak akorát ponořené. Jakmile změknou odstavíme hrnec a necháme je v horké vodě dojít. Při vaření co nejméně míchat aby nepraskaly.
Ve velké pánvi si připravíme žampiony: nakrájíme na celkem velké kousky, trochu podlijeme vodou, osolíme přidáme trochu oleje, opepříme. Ploténku dáme na nejvyšší stupeň a přiklopíme pokličkou nebo další pánví dnem nahoru. Jakmile začnou pouštět vodu, poklop odstraníme a necháme vydusit. Snížíme teplotu a dušení přejde pomalu do smažení.
Slijeme fazole, ale vodu ponecháme.
Přihodíme cibulku nahrubo nakrájenou. Smažíme pozvolna asi 5 min. Přidáme česnek a řapíkový celer. Až vše chytne trochu barvu, uhasíme rajčaty.
Necháme pozvolna bublat asi dalších 10 minut. Tato směs by měla mít konzistenci asi jako lečo. Když bude chybět tekutina tak přidáme trochu vody, vyvařené z fazolí.
Ted hlavně dochutit: snese to hodně solí i cukru, pár kapek sojové omáčky.
Přidejte chili papričky, ne moc, jen tak akorát, přidat se dá vždy.
Pokud máte dostatečně velkou pánev přidejte fazole k rajčatové směsi. Pokud ne, tak použijte větší hrnec a vše opatrně promíchejte. Znovu dochuťte solí cukrem a pepřem popř. chilli papričkami.
Ozdobte zeleným koriandrem a jarní cibulkou.
Tipy, triky, zlepšováky, anebo jak ušetřit:
pro Ty, který se fakt bez masa neobejdou, celé ozdobte lehce osmaženými plátky slaniny. Ta chuť se k tomu hodí, a uspokojí ty naše masožravce.
Místo jedné konzervy rajčat můžeme přidat obyčejný protlak, nebo když přimhouřím oko i trochu kečupu.
No, a když něco zbude, tak z toho uděláme dokonalý dip na tortilla chipsy nebo s čerstvou zeleninkou:
rozmixujeme asi tak jeden až dva hrnky „fazolové hmoty" a pokusíme si jí trochu „občerstvit".
Přidáme asi 10 cm jemně nasekaného řapíkatého celeru, malou cibulku, třeba i jarní, pár kapek limetky ( třeba i octa), nadrobno nakrájenou červenou papriku a jeden chilík navíc.
Můžeme i přidat hrstku strouhaného parmazánu, který to trochu zahustí a přidá takovou nadnesenou chuť.
Servírujeme v misce, kterou dáme na velký talíř, vedle na talíř nasypeme chipsíky a trochu nakrájené jarní cibulky. Úspěch zaručen.