Habanero omáčka
Přidáno: 10. 7. 2017 13:48:45 Počet shlédnutí: 3947
10 Červenec 2017
Recept na domácí Habanero omáčku
Jak já jí s oblibou nazývám: Habanero, sůl, ocet a dost.
Je to ta nejlepší chuť, kterou můžete z Vaších Habanero papriček dostat. Je několik variant, a je jenom na Vás, jak budete trpělivý. Samozřejmě můžete použít i jiné chilli papričky, anebo je namíchat. Ale ze samotného Habanera, ať je červený nebo žlutý, zlatý nebo čokoládový, je to prostě bomba. Mámě i novinku: Habanero Gambia. Je to takový "trochu větší" Habanero.
Rychlá varianta:
Papričky opláchneme a odstraníme semínka (proboha, nezapomeňte na rukavice). Necháme trochu oschnout. Zvážíme a přidáme cca. 10% solí a 10 % vinného octa. Vše rozmixujeme ve vhodném mixeru nebo pomocí ponorného. Nedýchat!!! a nestrkejte nos nad nádobu. Ti trochu nešikovní, ať si klidně nasadí ochranné brýle. A to myslím fakt vážně.
Omáčku naplníme do malých lahviček nebo sklenic a necháme minimálně týden odpočnout. Nádobu ještě můžeme vypláchnout malým množství octa. Bylo by škoda, kdyby tam něco zůstalo. Je lepší omáčku skladovat v ledničce, ale vydrží na chladném a temném místě několik týdnů.
Profi varianta:
Nasekáme celé umyté chilli papričky. Zvážíme a přidáme 10 % solí. Nasypeme do větší sklenice, dobře promícháme a uzavřeme. Na tmavém a chladném místě necháme odstát 3-4 týdny. Jednou týdně odstraňte víko a za pár vteřin zase důkladně uzavřete. Červené chilli dostanou časem krásně sytou rubínovou barvu. Žluté trochu ztmavnou až do barvy karamelové.
Po 4 týdnech přidejte 10% vinného octa a dobře promíchejte. Nechte další týden až dva odstát.
Pak celou hmotu dejte do mixéru a rozmixujte co nejvíce. Když bude směs moc hustá, tak přidejte trochu octa. Pak ten polotovar Vaši Habanero chilli omáčky postupně propasírujte přes vlasové síto, aby zbyla jenom taková suchá směs. Nevyhazujte!
Prolisovanou tekutinu naplníme do malých lahviček a pevně uzavřeme. Do malých sklenic se moc nehodí, protože je docela tekutá, podobně jako světoznámá omáčka z papriček Tabasco.
Necháme minimálně další týden odpočinout a chladném a tmavém místě.
Moje zkušenost je, že tato omáčka vydrží v lednici klidně i dva roky, tedy pokud skutečně vydrží...
Tak, a teď nám ještě zbývá hromada „chilli odpadu":
udělejte si skvělou domácí curry pastu, marinádu na grilováné maso, nebo další skvělou chili omáčku. Bude se to hodit.