Dýňová polévka

Přidáno: 10. 7. 2017 15:50:13 Počet shlédnutí: 1820

10 Červenec 2017

Jednoduchá polévka na každý den

Dýňová polévka

Jednoduchý recept pro začátečníky
podle zvolené varianty veganské
doba přípravy 30 minut
lze dokonale zamrazit
potřebujete mixer

Jak na to:

0,8 – 1 kg očištěné dýně bez vousů :-), třeba hokaido ( nemusí se loupat), na větší kostky
1 velkou cibuli, nakrájenou nahrubo
2 stroužky česneku klidně vcelku
50 g na kostičky nakrájeného celeru
1 lžíce oleje
1 lžíce kvalitní sojové omáčky
1 lžíce sladké papriky
1 lžičku curry koření, nebo garam masala
1 lžíce zázvorového octa nebo trochu octa a asi 1 cm čerstvého zázvoru nasekaného 
trochu chilli omáčky, nejlépe domácí (recept najdete zde)
špetku mletého pepře
sůl

Alternativy pro ředění:

kdo může, tak 2 dcl mléka,
nebo 1 dcl mléka kokosového,
klidné více vody a trochu másla,
anebo smetanu

Na ozdobu:

trochu smetany, může být i kysaná, vegan si poradí
bazalka klasická nebo exotická , nebo i zelený koriandr 
nadrobno nakrájená chilli paprička, třeba Chile de Arbol

Tak hurá na ní:

Cibulku osmáhneme ve větším hrnci s olejem, tak 2- 4 minuty, musí trochu vonět. Přihodíme kostky dýně, kostky celeru, česnek. Smažíme dalších pár minut osolíme a podlijeme vodou, aby bylo vše jen tak tak ponořené.

Přidáme sojovou omáčku, sladkou papriku, curry, trochu chilli omáčky, pepř. Dusíme asi tak 20 minut pod pokličkou. Necháme trochu vystydnout a pořádně rozmixujeme na totálně hladkou hmotu.

Zvolíme způsob ředění a prdneme to tam. Popřípadě, trochu dochutíme solí, curry, atd.

Znovu ohřejeme a na talíři ozdobíme smetanou bazalkou a chilli.

Hotovo! Je tady někdo, kdo se toho bojí? Blbost, vařit umíme všichni... Jenom trochu pozor aby se to nepřipálilo. Je to přece jenom „fakt husté".

Tipy, triky, zlepšováky:

No, není toho moc, co dodat. Ale jestli jste trochu patrioty, tak by tady byla jedna ryze česká varianta:

místo curry nebo garam masala použijte směs anýzu, fenyklu a kmínu. Stejné díly rozmělníme v hmoždíři na prach. Přidejte jednu zeleninovou kostku. Zahustíte smetanou nebo šlehačkou a na ozdobu, můj tajný recept: smetanu s koprem.

Trochu ohně by to chtělo, ale nemusí to být.

Sojovku klidně dejte, místo zeleninové kostky, která všechny přírodní chutě přebije, i když se někdy tváří jako BIO.

 

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení