Dýňová polévka
Přidáno: 10. 7. 2017 15:50:13 Počet shlédnutí: 1820
10 Červenec 2017
Jednoduchá polévka na každý den
Jednoduchý recept pro začátečníky
podle zvolené varianty veganské
doba přípravy 30 minut
lze dokonale zamrazit
potřebujete mixer
Jak na to:
0,8 – 1 kg očištěné dýně bez vousů :-), třeba hokaido ( nemusí se loupat), na větší kostky
1 velkou cibuli, nakrájenou nahrubo
2 stroužky česneku klidně vcelku
50 g na kostičky nakrájeného celeru
1 lžíce oleje
1 lžíce kvalitní sojové omáčky
1 lžíce sladké papriky
1 lžičku curry koření, nebo garam masala
1 lžíce zázvorového octa nebo trochu octa a asi 1 cm čerstvého zázvoru nasekaného
trochu chilli omáčky, nejlépe domácí (recept najdete zde)
špetku mletého pepře
sůl
Alternativy pro ředění:
kdo může, tak 2 dcl mléka,
nebo 1 dcl mléka kokosového,
klidné více vody a trochu másla,
anebo smetanu
Na ozdobu:
trochu smetany, může být i kysaná, vegan si poradí
bazalka klasická nebo exotická , nebo i zelený koriandr
nadrobno nakrájená chilli paprička, třeba Chile de Arbol
Tak hurá na ní:
Cibulku osmáhneme ve větším hrnci s olejem, tak 2- 4 minuty, musí trochu vonět. Přihodíme kostky dýně, kostky celeru, česnek. Smažíme dalších pár minut osolíme a podlijeme vodou, aby bylo vše jen tak tak ponořené.
Přidáme sojovou omáčku, sladkou papriku, curry, trochu chilli omáčky, pepř. Dusíme asi tak 20 minut pod pokličkou. Necháme trochu vystydnout a pořádně rozmixujeme na totálně hladkou hmotu.
Zvolíme způsob ředění a prdneme to tam. Popřípadě, trochu dochutíme solí, curry, atd.
Znovu ohřejeme a na talíři ozdobíme smetanou bazalkou a chilli.
Hotovo! Je tady někdo, kdo se toho bojí? Blbost, vařit umíme všichni... Jenom trochu pozor aby se to nepřipálilo. Je to přece jenom „fakt husté".
Tipy, triky, zlepšováky:
No, není toho moc, co dodat. Ale jestli jste trochu patrioty, tak by tady byla jedna ryze česká varianta:
místo curry nebo garam masala použijte směs anýzu, fenyklu a kmínu. Stejné díly rozmělníme v hmoždíři na prach. Přidejte jednu zeleninovou kostku. Zahustíte smetanou nebo šlehačkou a na ozdobu, můj tajný recept: smetanu s koprem.
Trochu ohně by to chtělo, ale nemusí to být.
Sojovku klidně dejte, místo zeleninové kostky, která všechny přírodní chutě přebije, i když se někdy tváří jako BIO.