Chili con carne
Přidáno: 10. 7. 2017 13:40:46 Počet shlédnutí: 2451
10 Červenec 2017
Recept na pravé americké Chili con carne
- cca. pro čtyři žrouty, nebo pro 6 normálních jedlíků
- texaské „národní" jídlo
- pro masožrouty ( veganská verze zde )
- i začátečník si poradí
- příprava cca. 25 min, pak už jenom asi 1 hodina bublání
- lze připravit den předem, hezky se to proleží
- zbytek lze dobře zamrazit, tedy pokud nějaký bude
700 g mletého hovězího masa
400 g loupané cibule, nakrájenou nahrubo, klidně na kostky 1 cm (ocení to začátečník)
trochu oleje
1x konzervovaná loupaná sekaná rajčata cca. 400g
1x rajský protlak
2x konzervované Kidney Beans, červené fazole, protřepat
česnek, asi tak 2-3 stroužky, krájené najemno, nebo prolisované
římský kmín, asi tak půl lžičky (ne klasický kmín), nebo trochu více (semínka cuminu můžete koupit ZDE)
popř. jednu hovězí kostku
2-3 čtverečky hořké čokolády nebo dvě lžičky cukru ( třeba třtinového)
sůl
a teď: chili papričky...
pro začátek tak asi půlku čerstvého Habanera nebo Bhut Jolokia, klidně i nakládaného nebo sušeného. Přidat se dá vždy...Na prostřený stůl dejte chili omáčku domácí výroby.
čerstvý zelený koriandr nebo petržel a jarní cibulku na zdobení
Postup:
cibulku a trochu oleje dáme do velkého hrnce (fakt do velkého, při bublání to trochu prská...). Smažíme na střední teplotě. Až bude cibulka „skleněná" přidáme asi půlku římského kmínu a česnek a následně zvýšíme teplotu na maximum. Přidáme mleté hovězí. Klidně nechte nějakou tu hrudku masa a vše rychle osmažte. Když se to trochu „přicmáhne", nevadí..., ale ne moc :-) Jakmile maso začne pouštět vodu, přidáme loupaná sekaná rajčata a rajský protlak.
To vše necháme asi tak 50 minut až hodinku pozvolna bublat. Když to bude prskat až příliš, průběžně přidáváme trochu vody.
Finále: ochutnávka! Ano chybí sůl. Snese to solí docela dost, ale přidávejte opatrně. Přidejte čokoládu, chili papričku, zbytek římského kmínu. Chuť záleží hodně na tom, jak kvalitní bylo maso. Jestli to nemá šmrnc tak přidejte hovězí vývar v kostce a trochu cukru.
Nakonec přidejte červené fazole a nechte ještě tak 10 minut pozvolna vařit. Fazole to trochu naředí, popř. dosolte.
Nakonec posypeme zeleným koriandrem a jarní cibulkou nebo hladkolistou petrželkou a podáváme s chlebem nebo vypečenou bagetou.
Tipy, triky, zlepšováky. nebo jak ušetřit:
-místo hovězího masa použít mix s vepřovým
-místo konzervovaných červených fazolí použít sušené. Den předem namočit, vařit pozvolna, nemíchat aby nepraskaly, přidat ještě teplé i se zbytkem vody.
-lze použít i čerstvá loupaná rajčata, pak ale nechte vařit trochu déle, aby se vyvařila kyselost
-místo hovězí kostky, kvalitní sojovou omáčku
-může se přidat i zelená nebo červená paprika
-ozdobit creme fraiche (zakysanou smetanou) na talíři
- nakonec přidat ještě česnek a už moc nevařit.
Co možná nevíte:
Chili nebo Chilli con carne zní tak hezky mexicky, ale je to recept z kuchyně TexMex, tudíž severoamerické, rozšířené hlavně na jihu Spojených Států. Variant je asi tolik, jako u nás gulášů. Místy se ani nepoužívá maso mleté ale sekané, nebo krájené najemno.