Novozélandský špenát
Tetragonia tetragoniodes
Není špenát jako špenát. A taky špenát nemusí být špenátem. Novozélandský špenát, špenátem není, ale je špenátu dost podobný. Ufff...tolik špenátu! Český výraz je čtyřboč rozložitá. Tento výraz se mi strašně líbí, protože vystihne vlastnosti Novozélandského špenátu naprosto trefně: vybočí do všech světových stran a je docela okupační. Ani nevím, proč už se dávno zeměpisně nepřejmenoval...
Novozélandský špenát pochází, ano, z Nového Zélandu. Roste ovšem také na pobřeží Austrálie nebo v Japonsku.
Přesto, že roste jako z vody měl by se předpěstovat v květináči. Semínka potřebují ke klíčení dost dlouhou dobu. Ze začátku roste celkem pomalu, ale pak to jede. Výhonky se musí pravidelně zaštipovat, aby se rostlinka pořádně rozrostla. Pro každou sazenici si nechte dostatek místa (asi 0,80m2). Hodí se jako půdokryvná rostlina pod rajčata, ale musíte jí hlídat. Novozélandskému špenátu se daří i v květináči, ale potřebuje trochu větší nádobu.
Sklízet můžete, nebo musíte :-),od konce června. Sklizeň trvá až do zámrazu. Mladé lístečky se mohou konzumovat čerstvé. Větší výhonky je lepší krátce spařit.
Novozélandský špenát obsahuje méně kyseliny šťavelové než klasický špenát. Bude tudíž chutnat i dětem. Lidé, kteří by se měli vyhýbat špenátu, by se ovšem měli vyhýbat i špenátu novozélandskému.
Přebytky lze dobře zamrazit. Otrhané výhonky nebo lístečky by se jinak měli nejlépe konzumovat tentýž den.
Doporučuji: hlídejte si semínka. Jestli je necháte dozrát na záhonku, tak Vám vyroste Novozélandský špenát na záhonku úplně všude. Kdo někdy pěstoval portulak, tak to asi ví.
Klíčení: cca. 14 dní při 16 °C
Je lepší nechat semínka přes noc nabobtnat při pokojové teplotě.